Skoči na vsebino

Delavnica KARST-SAFE za lokalne deležnike

10. 06. 2024

V sklopu projekta KARST-SAFE Preventivni ukrepi za varen Kras, sofinanciranega s strani Evropske unije v okviru programa Interreg VI-A Italija Slovenija, sta Občini Sežana in Komen 4. junija 2024 pripravili delavnico z lokalnimi deležniki s ciljem pridobitve čim širšega nabora preventivnih ukrepov za varovanje pred požari na Krasu. Z udeležbo smo bili zelo zadovoljni, saj se je zbralo 52 predstavnikov različnih organizacij iz lokalnega okolja. Največ je bilo predstavnikov krajevnih, vaških in agrarnih skupnosti iz občine Komen in Sežana ter predstavnikov s področja: kmetijstva, gozdarstva, varstva naravne in kulturne dediščine ter gasilstva.

Uvodoma so obstoječe ukrepe in predloge za dodatne preventivne ukrepe predstavili Blaž Turk, direktor Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, mag. Ida Štoka iz Kmetijske svetovalne službe Sežana, Matej Kravanja iz Zavoda za gozdove ter dr. Jana Laganis iz Zavoda za varstvo narave.

Predstavitvam je sledila delavnica, v okviru katere so udeleženci podajali svoje predloge preventivnih ukrepov po štirih tematskih sklopih: protipožarni ukrepi z gasilskega vidika, preventivni ukrepi v skupnosti, kmetijski ukrepi, varovanje naravne in kulturne dediščine.

Skupaj je bilo podanih 45 predlogov, pri čemer je veliko podanih pobud naslovilo problem zaraščenosti, ki je bil med najbolj izpostavljenimi izzivi. Predloge ukrepov bo vodilni partner zbral in predstavil na medsektorski delavnici, 12. junija 2024 v avditoriju Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje na Igu. Po zaključku delavnic na lokalnem ter nacionalnem nivoju v Sloveniji in Italiji bodo projektni partnerji najustreznejše predloge vključili v pripravo Čezmejnega akcijskega načrta izvajanja preventivnih ukrepov varstva pred požari. Akcijski načrt bo podlaga za pripravo razpisa za izvedbo teh ukrepov v vrednosti 195.000 EUR.

Delavnica z lokalnimi deležniki

l_943660_1.jpgl_641966IMG-20240605-WA0014.jpg

 

ITA-SLO_logo_RGB_colour.jpg

Novice Občine Komen

Bodi obveščen o spletnih objavah Občine Komen!
Naroči se na novice.

PRIJAVA