temperatura 6°C
smer vetra V
hitrost 2.3m/s

Sporočila za javnost

Srečanje primorskih županov v Štanjelu, 1. 7. 2013


Datum: 01.07.2013

Štanjel, 1. 7. 2013

NEFORMALNO SREČANJE PRIMORSKIH ŽUPANOV  V ŠTANJELU

V Štanjelu je bilo danes, 1. julija, neformalno srečanje županov Primorskih občin, ki ga je sklical komenski župan Danijel Božič. Srečanja so se udeležili župani Marjan Poljšak (občina Ajdovščina), Siniša Germovšek (občina Bovec), Franc Mužič (občina Brda), Miran Ciglič (občina Cerkno), Drago Božac (občina Divača), Zvonko Benčič – Midre (občina Hrpelje – Kozina), Emil Rojc (občina Ilirska Bistrica), Andrej Maffi (občina Kanal ob Soči), Zlatko Martin Marušič (občina Miren - Kostanjevica), Matej Arčon (mestna občina Nova Gorica), Davorin Terčon (občina Sežana), Milan Turk (občina Šempeter Vrtojba), Uroš Brežan (občina Tolmin), Ivan Princes (občina Vipava).  

»Primorska je področje skupne zgodovine, identitete in prav zaradi tega tudi skupnih težav in potreb. Zato so srečanja županov za čim bolj učinkovito in hitrejše reševanje skupnih zadev, nujno potrebna.« Tako je župan Danijel Božič odprl srečanje, katerega namen so druženje, povezovanje, izmenjava izkušenj in skupni pristop do učinkovitega reševanja problemov. Beseda je najprej tekla o organizaciji slovesnosti ob priključitvi Primorske k matični domovini. Župani so se strinjali, da vse primorske občine podprejo organizacijo prireditve s finančnim vložkom. Podobnega mnenja so bili župani o finančni podpori zborovske revije Primorska poje.

Več časa so župani namenili problematiki odlaganja odpadkov in delovanju odlagališč, kar je pereč problem ne samo v primorskih občinah. Župani so bili mnenja, da država s svojim delovanjem na področju odlaganja odpadkov izkazuje premalo posluha za potrebe občin, kar ima neposreden in negativen vpliv na okolje. O težavah na tem področju bodo župani s skupnim pismom obvestili pristojno Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.

Župani so se dogovorili, da so skupne teme številne in raznolike, zato je nujno potrebno dogovarjanje in skupno delovanje. Strinjali so se, da se bodo v takšnem neformalnem in prijetnem vzdušju srečali vsaj enkrat letno in naslednje srečanje načrtovali v občini Miren - Kostanjevica.

Srečanje županov v Štanjelu 1.7.2013

 

 

natisni