temperatura 0°C
smer vetra SV
hitrost 3.2m/s

Sporočila za javnost

Johna Earla ne bo več v Škrbino


Datum: 24.09.2013

Na slovesnostih v spomin na primorske padalce v Škrbini ne bomo več poslušali občutenih, tehtnih besed, ki nam jih je na vseh dosedanjih 15 novembrskih svečanostih v značilni slovenščini z angleškim naglasom polagal na srce britanski vojni veteran, v Trstu živeči 92-letni ugledni časnikar John Earle. Tiho se je poslovil v četrtek, 19. septembra, v bolnišnici na Katinari.

John Earle se je rodil 30. januarja 1921 v kraju Crowburough v Angliji. Kot študent se je leta 1940 prijavil v vojsko in služil v severni Afriki. V znani bitki pri El Alameinu je bil ranjen, nato je v Kairu stopil v Upravo za posebne operacije (SOE) in bil kot kapetan dvakrat s padalom odvržen v južne predele takratne okupirane Jugoslavije, saj je delal v britanskih misijah v Srbiji, Črni Gori in Bosni. Ob koncu vojne in še leto za tem je bil obveščevalni oficir v Trstu.

Oženil se je z italijanskim dekletom iz Trsta in leta 1947 doštudiral moderne jezike v Cambridgeu. Kot časnikar se je zaposlil pri znani tiskovni agenciji Reuters. Bil je dopisnik iz Bonna in Beograda, vodja zunanjepolitičnega uredništva v Londonu, dopisnik iz Rima, na koncu pa dopisnik londonskega dnevnika The Times iz Večnega mesta.

Potem ko je stopil v pokoj, se je leta 1986 naselil v Trstu. Še naprej je dopisoval v angleške liste in se vključil v novo okolje. Takoj je dobil stik tudi s Slovenci na obeh straneh meje in imel med nami veliko prijateljev. Ob robu slovesnosti ob 50-letnici Partizanskega dnevnika ga je na Vojskem nagovoril Ivo Božič. Ta neugnani nekdanji primorski padalec, ki ga je, tako kot Earla, izurila britanska služba SOE, ga je opozoril na junaško in treagično zgodbo naših fantov, ki je v tistih letih šele stopala iz polstoletne prisilne in zaničljive pozabe. Earla, ki v Kairu in potem na svojih misijah ni srečal primorskih padalcev, je njihova usoda močno presunila. Kot Anglež in kot soborec je sklenil, da se oddolži njihovemu spominu. Ko je potem spoznal še gostoljubne in prizadevne ljudi v Komnu in Škrbini, preživele padalce, svojce pogrešanih, raziskovalce njihovih usod, je leta 1998 dal pobudo za spominske svečanosti. Okoli 11. novembra - britanskega spominskega dneva za padle v vseh vojnah – se od takrat vsako leto odvijajo v Škrbini pred spominsko ploščo na Fakinovi domačiji, ki so jo padalcem postavili njihovi preživeli soborci in prekomorci. Ta slovesnost se je iz leta v leto bogatila z novimi pobudami in je danes pomembno in priljubljeno srečanje, ki se ga redno udeležujejo tudi britanski in ameriški diplomatski predstavniki v Sloveniji.

Svetovno strokovno javnost pa je na primorske padalce opozoril s svojo knjigo, ki je izšla v angleščini v Veliki Britaniji leta 2005, nato leta 2008 v Trstu v italijanskem prevodu, leta 2009 pa pri tržaški Mladiki v slovenskem prevodu Nataše Stanič z naslovom Cena domoljubja. Pri isti založbi je John Earle nato leta 2010 objavil svoje angleško pisane vojne spomine Od Nila do Donave. Za tisk pa je pripravljena še njegova angleško pisana zbirka zgodovinskih in biografskih skic o Trstu. Tudi v njej smo Slovenci častno zastopani.

 

natisni