temperatura 0°C
smer vetra SV
hitrost 3.2m/s

Sporočila za javnost

Uspešna predstavitev Istre in Krasa na dogodku Expo Gate v Milanu


Datum: 26.03.2015

 

Regija Istra & Kras se je 21. in 22. marca predstavila na pomembnem promocijskem dogodku v središču Milana na prizorišču Expo Gate. S svojimi lokalnimi posebnostmi so se predstavile vse slovenske regije in tako obiskovalce povabile, da obiščejo slovenski paviljon med 1. majem in 31. oktobrom.

Predstavitev se je v soboto pričela z novinarsko konferenco, kjer je predstavnik organizatorjev Expo 2015 Stefano Gatti pohvalil Slovenijo, saj je slovenski paviljon eden izmed najboljših na področju arhitekturne zasnove, ki simbolizira temeljne ideje trajnostnega razvoja. Novinarske konference se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, slovenski veleposlanik v Italiji Iztok Mirošič, predstavnik agencije Spirit v Italiji Gorazd Skrt in generalna komisarka Sekcije RS za EXPO Milano 2015 Jerneja Lampret.

Regija Istra & Kras je za ta dogodek pripravila bogat animacijski in gastronomski program, ki je v stekleno piramido v strogem središču glavnega mesta Lombardije privabil številne obiskovalce. Naša regija se je v soboto predstavila prva, in sicer s kuharskim šovom, ki ga je spretno izvedel kuhar David Bais. Obiskovalcem je najprej postregel z dišečimi istrskimi fuži s tartufi, v večernem delu pa še s polento s popečenim kraškim pršutom iz pršutarne Kras in teranovo omako. Obiskovalci so obe jedi poskusili in ju ocenili kot odlične. Kuharski šov bo del italijanske oddaje Viaggi e sapori na kanalu Class Life TV, ki ga predvajajo na SKY.

Dogodka sta se udeležila tudi dva večkrat nagrajena oljkarja, Vanja Dujc v soboto in Domačija Munda v nedeljo. Obiskovalcem sta postregla z oljčnim oljem, oljčnim namazom, vloženimi oljkami in oljčnimi vejicami.

Pestro je bilo tudi na trgu pred piramido. Mimoidoče so v soboto zabavali člani skupine Šavrini in anka Šavrinke, ki so predstavili našo tradicijo, zaplesali, zapeli in ponudili hrustljave hroštole. V nedeljo pa se je dogodka udeležila skupina Kraški šopek, ki je predstavila kraške pesmi in plese in ravno tako zaplesala z obiskovalci.

Zelo priljubljena se je izkazala tudi nagradna igra, ki jo je pripravil Grand casinò Portorož. Obiskovalci so zavrteli kolo sreče in si tako prislužili praktične nagrade.

Predstavniki regije Istra & Kras so obenem delili številne nasvete, kako aktivno preživeti počitnice, kako se sprostiti, kje nekaj dobrega pojesti in kaj si ogledati. Glede na to, da je bil odziv izredno dober, si regija obeta velik obisk tudi v prvi polovici maja, ko se bo predstavila s svojim animacijskim programom v okviru slovenskega paviljona. Da bi se na dogodek lažje pripravili, si je ekipa tudi v živo ogledala prizorišče.

 

Predstavitev Istre in Krasa v Milanu
Predstavitev Istre in Krasa v Milanu
Predstavitev Istre in Krasa v Milanu
Predstavitev Istre in Krasa v Milanu

 

 

natisni