temperatura °C
smer vetra
hitrost m/s

Sporočila za javnost

Prireditev ob 150. obletnici rojstva Maksa Fabianija: Otvoritev stalne razstave Adijo Dunaj, pozdravljen Štanjel 22. maja 2015 ob 17.00 uri


Datum: 15.05.2015

 

 

Občina Komen bo v letošnjem letu obeležila 150. obletnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija skozi niz različnih dogodkov pri katerih bodo sodelovale različne lokalne institucije. 

Letos mineva 150. let od rojstva arhitekta Maksa Fabianija, kateri se je rodil v majhni kraški vasi, v Kobdilju pri Štanjelu. V počastitev okrogle obletnice je bil v letu 2014 oblikovan iniciativni odbor za obeležitev 150. obletnice njegovega rojstva, pod vodstvo prof. Janeza Koželja v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo Republike Slovenije, Mestno občino Ljubljana, Ustanovo Maks Fabiani, Urbanističnim inštitutom Republike Slovenije ter številnimi drugimi javnimi institucijami in drugimi organizacijami. V letošnjem letu se mu je pridružila tudi občina Komen.  

Občina Komen bo v okviru Fabianijevega leta 2015 pripravila dve pomembnejši obeležji v počastitev domačemu arhitektu. Prvi dogodek bo 22. maja 2015 v Štanjelu. Župan občine Komen g. Marko Bandelli bo ob kulturnem programu otvoril Fabianijevo leto 2015 v občini Komen ter stalno razstavo v Kvadratnem stolpu v Štanjelu z naslovom Adijo Dunaj, pozdravljen Štanjel. Razstava z istim imenom je bila pred več kot 10. leti že postavljena na ogled v Galeriji L. Spacala v Štanjelu. Tokratna pa bo stalna, dopolnjena in osvežena, katera bo dopolnjevala že obstoječo razstavo o domačem arhitektu v Kvadratnem stolpu v Štanjelu. V drugi polovici leta pa občina Komen načrtuje obnoviti Fabianijev vodovodni sistem v Ferrarijevem vrtu, ki je zbiral meteorno vodo štanjelskega griča ter napajal bazen v parku. Otvoritev obnovljenega vodovodnega sistema bo 9. oktobra 2015. V letošnjem letu pa bo občina začela tudi z obnovo enega od dveh Fabianijevih čebelnjakov v Štanjelu.  

V okviru Fabianijevega leta se bodo v občini Komen zvrstili še številni drugi dogodki, ki jih bodo organizirale različne javne in zasebne institucije. Osnovna šola Antona Šibelja Stjenka Komen bo arhitektu posvetila dan šole 29. maja 2015 ter postavila retrospektivno razstavo mednarodnega projekta Po Fabianijevih poteh. Občina Komen bo v sodelovanju z knjižnico Komen organizirala štiri literarne večere, od katerih bo prvi že 15. maja v Škrbini, sledili bodo večeri v juliju, septembru in oktobru na različnih lokacijah v občini Komen. Zasebni Zavod Fabiani pa bo v juniju slovesno odkril doprsni kip domačemu arhitektu. Program dogajanja v Fabianijevem letu je živ in se bo še dopolnjeval z dogodki in novimi sodelujočimi. 

Istega dne, petek 22. maja 2015 ob 16.00 bo v Kvadratnem stolpu v Štanjelu novinarska konferenca, kjer bo občina Komen predstavila dogajanje v okviru Fabianijevega leta. 

 Vabljeni!

vabilo MAKS FABIANI 150 let.pdf

zgibanka MAKS FABIANI 150 let.pdf

natisni