temperatura 27°C
smer vetra V
hitrost 5.2m/s

Sporočila za javnost

Dobrodelna košarica velikonočnih dobrot kraških ponudnikov


Datum: 08.04.2020

 

V želji, da bi čim prijetnejše praznovanje velikonočnih praznikov omogočili tudi ranljivim skupinam na območju Krasa, so se lokalne kmetije in gostinski ponudniki, skupaj s Turistično informacijskim centrom Sežana, Javnim zavodom Komenski Kras – v likvidaciji, Občino Komen ter Občino Sežana, združili v dobrodelno iniciativo, košarica velikonočnih dobrot kraških ponudnikov. Stanovalkam Varne hiše na Krasu ter starostnikom, ki potrebujejo oskrbo na domu, bodo podarili lokalno pridelane dobrote in velikonočne jedi. Košarice bodo obogatile tudi unikatne velikonočne voščilnice, ki so jih od doma pripravili učenci Osnovne šole Komen in Osnovne šole Dutovlje.

Kraški gostinci bodo košarice napolnili s potico, pinco, hrenovim namazom in pirhi barvanimi v teranu, kmetje ter drugi lokalni pridelovalci pa bodo pristavili še suhe mesnine, Kraški med, marmelade, teranov sok, zeliščni čaj in druge lokalne dobrote. Del pridelkov bodo donirali gostinci in kmetje sami, del pa jih bosta odkupili Občina Komen ter TIC Sežana – Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana.

Košarice kraških dobrot bodo konec tedna predane Centru za socialno delo, ki jih bo dostavil stanovalkam Varne hiše na Krasu, ter Zavodu Pristan, ki bo košarice dostavil na domove starostnikov na območju občine Komen.

Aktualne razmere so nam, kljub številnim negativnim posledicam, ki jih je moč občutiti na vseh področjih, ponudile priložnost, da se kot lokalna skupnost ponovno zavemo pomena sodelovanja, lokalne samooskrbe, medsebojne pomoči in se s tem namenom še močneje povežemo. V tem času so se tudi na Krasa in Brkinih vzpostavili številni digitalni komunikacijski kanali, na katerih se srečujeta ponudba lokalnih sezonskih pridelkov in lokalno povpraševanje po njih. Trenutno je najaktivnejša pobuda Bolnišnice Sežana, ki na spletni strani www.lokalno-zdravo.si objavlja celovit seznam lokalnih ponudnikov, kateri v teh časih ponujajo dostavo ali prevzem pridelkov. Poleg tega so za namene neposredne interakcije med ponudniki in porabniki vzpostavili interesno skupino na družbenem omrežju Facebook – KRAS in BRKINI-Lokalno je zdravo.

V velikonočnem času so tudi kraški gostinci pripravili ponudbe prazničnih jedi, ki jih dostavijo na dom. Več informacij o njihovi praznični ponudbi je na voljo na družbenem omrežju Facebook na strani Doživeto okušanje Krasa.

 

Dodatne informacije:

TIC Sežana, Zavod ŠTIP                                                    Zavod Komenski Kras – v likvidaciji

Ana Hrast                                                                              Helena Kosmina

ana@visitkras.info                                                               helena.kosmina@stanjel.eu

041 611 980                                                                           041 697 625

 

 

 

natisni