temperatura 22°C
smer vetra V
hitrost 3m/s

Koledar dogodkov

po to sr če pe so ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
<avg september 2019 okt>

Prazgodovinska kulinarična delavnica


Datum: od 22.08.2019 do 22.08.2019

Ura: ob 15:00

Lokacija: Volčji Grad, Mržkova domačija

Prazgodovinska kulinarična delavnica

Prazgodovinska kulinarična delavnica festival gledanica 2019 komen

Četrtek, 22. avgust 2019
Volčji Grad, Mržkova domačija

  • 15.00 Ljudje in rastline: pogled v pradavnino, uvodno predavanje
    dr. Dimitrij Mlekuž, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije in Univerza v Ljubljani
  • 16.30 Žita v prehrani človeka nekoč in danes, predava Elvira Devetak
  • 17.30 Priprava brezkvasnega kruha in sladic s Kamnarjevimi
  • 19.30 Zaključek kulinaričnih delavnic
    Zaželjene prijave na: info@stanjel.eu. 
    Obisk delavnice je brezplačen.


V kulinarično popoldne na Mržkovi domačiji v Volčjem Gradu bomo vstopili s preglednim predavanjem doktorja arheologije, Dimitrijem Mlekužem, specialistom za raziskovanje načinov in prehodov divjih rastlin v gojene kulture. Preko arheoloških virov bomo raziskovali prepletanje ljudi in rastlin od pradavnine do danes. Ljudje uporabljamo rastline za hrano, surovine, kurivo, zdravilo, obleko, orodja ... V tisočletjih rabe smo rastline oblikovali po svoje, jih kultivirali in udomačili. A rastline spreminjajo tudi nas, se vpletajo v naša življenja, preoblikujejo naša telesa, kulturo in zgodovino. Kultivacija prehranskih rastlin, predvsem stročnic in žitaric, je prinesla radikalne spremembe ne samo v prehrano, temveč tudi na druga področja. Gospa Elvira Devetak, ki je izredna poznavalka žit in tudi avtorica slovenskega prevoda knjige Emme Graf »Žita v ritmu tedna«, bo podrobno predstavila pražita, kako se razlikujejo od tradicionalnih žit, kakšni so učinki pražit in žit na posamezne dele človeških organov. Spoznali bomo najboljzdrava žita in delitev žit po dnevih v tednu. S člani družine Biodinamične izletniške kmetije Pri Kamnarjevih pa bomo na podlagi enostavnih receptov spekli dve vrsti okusnega in lažje pripravljenega kruha s kislim testom, ajdov in rženi kruh, ter preprosto pirino sladico po receptu iz vaškega izročila. Jedi
bomo tudi pokušali. Vsak udeleženec bo dobil nekaj kislega testa in neprecenljive nasvete za domačo uporabo.


Soorganizator delavnice:
Biodinamična izletniška kmetija Pri Kamnarjevih
Volčji Grad 40, 6223 Komen
Telefon: +386 40 644 121 in +386 5 766 82 45
E: prikamnarjevih@amis.net

Preverite dogajanje med 22. in 25. avgustom - festival Gledanica!

FB dogodek


*****

Festival Gledanica, namenjen arheologiji, etnobotaniki in glasbi, nastaja v okviru mednarodnega Interreg programa V-A Slovenija - Hrvaška kot del Projekta Kaštelir, posvečenega prazgodovinskim gradiščem in etnobotaniki med Krasom in Kvarnerjem.
FB: Projekt Kaštelir
 

Kontakt:
Javni zavod Komenski Kras
Tel.: +386 (0)5 769 00 56
tic.stanjel@stanjel.eu
www.stanjel.eu

natisni