temperatura 26°C
smer vetra JV
hitrost 0.5m/s

Koledar dogodkov

po to sr če pe so ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
<maj junij 2021 jul>

Festival Kraška gmajna v Štanjelu


Datum: od 22.05.2021 do 23.05.2021

Lokacija: Štanjel

Festival Kraška gmajnaFestival Kraška gmajna

 

Festival kraška gmajna je edinstven festival naravoslovnega in dediščinskega turizma na Krasu in v Brkinih. Odvijal se bo od 22. maja do 20. junija 2021. V Štanjelu se bo odvijal od 22. do 23. maja 2021.
Celoten program festivala najdete na  www.visitkras.info/nacrtuj-obisk/dogodki/festival-kraska-gmajna-2021

 

sobota, 22. maj 17.00 ~ Botanični sprehod skozi Štanjel in čas - voden sprehod

Štanjelski hrib, Turn, je naseljen vse od prazgodovine do danes. Na sprehodu skozi Štanjel bomo odkrivali različne naselbinske plasti in ostanke gradišča, ki pričajo o tesni povezanosti prebivalcev z naravo. Arheološke raziskave prazgodovinskih plasti so razkrile uporabo in gojenje nam znanih rastlin. Poznavanje in uporaba rastlin v različne namene se je ohranila do danes. Na krožni botanični poti bomo doživeli bogato rastlinstvo Krasa, sprehodili se bomo tudi do Ferrarijevega vrta, ki predstavlja pomembno parkovno ureditev v naselju ter sproščen sprehod zaključili v objemu štanjelskih hiš ob srebanju zeliščnega čaja. 

Zbirno mesto:Grad Štanjel, TIC Štanjel
Cena:7,00 €
Prijave:prijave obvezne na info@visitstanjel.si. Število udeležencev je omejeno glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19.
Organizator:ORA Krasa in Brkinov d. o. o.

 

 

nedelja, 23. maj 11:30, 14.30, 17:30 ~ Harmonija okusov in zvoka kraške gmajne: kulinarično-glasbeno doživetje

Ali ste vedeli, da je med divjimi rastlinami tudi veliko užitnih? Kaj pa to, da je kamen čudovito glasbilo, ob katerem sprostite svoje mislih? Preverite in vzemite si čas in doživite harmonijo okusov in zvoka kraške gmajne ter se podajte na kulinarično - glasbeno doživetje v Štanjelu. Prepustite se spomladanskemu 4-hodnemu meniju iz divjih zelišč Bistroja Grad Štanjel ter se ob strokovnem vodenju podate v svet zvoka kamna v Zvočni galeriji. Kulinarično - glasbeno doživetje traja 2,5 uri s hladno predjedjo na grajskem dvorišču, ki se nadaljuje z vodenim ogledom po stalni razstavi kamnitih skulptur – tolkal. Vsako izmed estetsko privlačnih zvočil zveni v harmoniji s svojim bitjem, enkratno, tako kot resonira kraška gmajna zase. Sledi nadaljevanje odkrivanja harmonije okusov kraške gmajne v Bistroju Grad Štanjel z jedmi iz divjih zelišč pripravljenih na sodoben način. 

Zbirno mesto:Bistro Grad Štanjel
Cena:38,00€ (cena vključuje 4-hodni degustacijski meni in voden ogled Zvočne galerije)
Prijave:prijave obvezne na info@visitstanjel.si. Število udeležencev je omejeno glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19.
Organizator:ORA Krasa in Brkinov d. o. o. v sodelovanju z Bistro Grad Štanjel in Slovenskim tolkalnim projektom (SToP)

 

12.00, 15.00, 18.00 ~ Zvočna galerija Kamenicavoden ogled

V Štanjelu domuje edinstvena galerija, ki jo bogatijo posebne kamnite skulpture – tolkala, ki jih je ustvarila akademska kiparka mag. Alenka Vidrgar v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP).
SToP in kiparka že od leta 2016 načrtno raziskujejo zvok kamna v kamnolomih in ateljeju. Inovativen projekt odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti.  V galeriji Kamenica domujejo trije litofoni ter kar nekaj zvočnih skulptur. Obiskovalce ob skulpturah čakajo udarjalke, da sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN. Skozi zanimive zvoke in oblike vas bo vodil član Slovenskega tolkalnega projekta Franci Krevh.

Zbirno mesto:Zvočna galerija
Cena:brezplačno
Prijave:prijave obvezne na info@visitstanjel.si. Število udeležencev je omejeno glede na trenutno veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja Covid-19.
Organizator:ORA Krasa in Brkinov d. o. o. v sodelovanju s Slovenskim tolkalnim projektom (SToP)

 

16:00 ~ Glasbeni koncert Prebujanja v Zvočni galeriji Kamenica

Harmonija narave in kamna tvori edinstveno kulturno krajino, ki jo na poseben način uprizarjajo kamnite skulpture – tolkala akademske kiparke mag. Alenke Vidrgar v Zvočni galeriji Kamenica v Štanjelu. Vsako izmed estetsko privlačnih zvočnil zveni v harmoniji s svojim bitjem, enkratno, tako kot resonira vsak posameznik zase.
Tolkala so nastala v sodelovanju z vrhunskimi glasbeniki Slovenskega tolkalskega projekta (StoP), ki s premičljenim iskanjem zvočnih polj v kmnu in glini že več let načrtno raziskoujejo zvok kamna na unikaten način. Zvočna galerije je tako sinergija dveh izraznih polj, ki odstirata nove umetniške vsebine.
 Koncert Prebujanja za trobento, zveneče kamne in besede je večstavčna skladba, zasnovana na štirih medsebojno povezanih pesmih mladega pesnika Jakoba Barba. Skladatelj Tilen Slakan je ustvaril unikatno skladbo, ki združuje »klasični« zvok trobente in nenavadne zvoke kamna. Slednji so uglašeni, kot npr. Ksilofon, ali pa zvenijo v nenavadnih, hipnotičnih zvokih.

Skladatelj: Tilen Slakan
Besedilo: Jakob Barbo
Izvajalci: Franc Kosem (trobenta), Matevž Bajde in Franci Krevh (zveneče skulpture)

natisni