temperatura 32°C
smer vetra Z
hitrost 2.7m/s

Koledar dogodkov

po to sr če pe so ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
<jun julij 2022 avg>

Festival Gledanica


Datum: od 19.06.2022 do 19.06.2022

Ura: ob 10:00

Lokacija: Štanjel

10:00 dalje - Interaktivna inštalacija "Igraj kolo!" 

Izvajalec: Taddea Druscovich - dipl. oblikovalka vizualnih komunikacij (UN), idejna vodja projekta, avtorica interaktivnega vmesnika inštalacij in performerskih vsebin.

Boštjan Seničar - mag. grafični inženir, tehnični svetovalec, avtor programske kode in interaktivnega vmesnika

Mehanska perfekcija kolesa kot predmeta je zaradi svoje dinamičnosti navdahnila snovanje umetniškega koncepta, ki obravnava kolo, ne le kot popularno dostopno prevozno sredstvo, temveč tudi kot izjemno sredstvo za umetniško izražanje.

V spoju funkcionalnega in kreativnega, v ravnovesju med mehanskim, analognim in digitalnim se rodi zamisel o interaktivni nadgradnji sobnega kolesa, ki ga idejna avtorica projekta preobrazi v popolni glasbeni, zvočni inštrument. 

Avdio vsebine zvočnega kolesa postavljajo v ospredje slovensko glasbeno izročilo v kombinaciji z zvoki iz urbanega sveta,  naravnega, digitalnega okolja...

Kolo bo na voljo obiskovalcem, da bi z njim glasbeno preizkušali in pozabavali. 

 

10:00 do 19:00 – delavnica izdelovanja venčkov

Izvajalec: Kulturno etnološko društvo Venček iz Štanjela

Kulturno etnološko društvo Venček ohranja staro tradicijo izdelave venčkov Sv. Ivana. Šega temelji na ljudskem verovanju v posebno moč nabranih rastlin. Ljudje so z ljubeznijo pripravili venčke in jih obešali na vrata z namenom, da bodo le-ti hiše vatrovali pred slabim in prinašali dobro. Naučite se te lepe stare kraške šege, ki je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine.  

Število mest je omejeno. Za delavnico je potrebna predhodna rezervacija na e-naslov: stanjel@visitkras.info ali na telefon 05/769 00 56, najkasneje do petka, 17. junija 2022

 

14:00 – 18:00 ogledi zvočne galerije Kamenica

Izvajalec: Slovenski tolkalski projekt, Franci Krevh

Kamen ni samo estetski oz. vizualni element, niti ni samo izvor zvoka; je vizualno zvočna sinergija, saj se pri projektu povezujeta kiparstvo in glasbena umetnost ter odpirata nove poti na področju likovne umetnosti in glasbe. Kiparka in tolkalci so raziskovali in veliko časa preživeli v kamnolomih in ateljeju ter iskali zvok kamna. Izsledki so navdušujoči. Zvočna galerija Kamenica je del projekta ZVEN KAMNA, ki je inovativen ter odraža medsebojno dopolnjevanje glasbene in kiparske umetnosti. Hkrati je interakcijski; ob skulpturah so na voljo udarjalke, da lahko obiskovalci sami ustvarjajo in SLIŠIJO KAMEN. 

 

15:00 – 17:00 delavnica izdelovanja starodavnih glasbil 'PISKAJ IN MUČI'

Izvajalec: Marino Kranjac, ljudski godec, raziskovalec, animator, pedagog, izdelovalec glasbil, umetnik, ki ustvarja glasbeni svet na temeljih izročila.

Udeleženci delavnice si boste pod vodstvom mentorja izdelali istrsko ljudsko glasbilo iz trstike 'Nonola ali nunalca'. Še posebej ste vabljene družine z otroki, saj je izdelava glasbila zabavna za vso družino in če si vsak izdela svoje glasbilo, lahko skupaj muzicirate.

Število mest je omejeno. Predprijava ni potrebna.

 

16:00 voden ogled Skozi Štanjel skozi čas

Izvajalka: Nataša Kolenc, arhitektka in konservatorka, avtorica vsebine vodenja z AR aplikacijo

V spremstvu lokalne vodnice in Avika, virtualnega dečka iz prazgodovine boste šli na popotovanje skozi Štanjel skozi čas.. To bo sprehod skozi dolga zgodovinska obdobja njegovega obstoja. Pomagal vam bo odkriti skrite zgodbe Štanjela, ki so jih ustvarjali njegovi prebivalci od prazgodovine, skozi rimski čas, srednji in novi vek vse do današnjih dni.

Število mest je omejeno. Prijava: stanjel@visitkras.info ali na telefon 05/769 00 56, najkasneje do petka, 17. junija 2022

 

16:30 Voden pohod po Škratjem Krasu

Izvajalec: Zavod Škrateljc

Škratji Kras je družinska dogodivščina v Štanjelu na Krasu, ki otroke in odrasle popelje v čudoviti svet Krasa. Izvirna zgodba Škratje s Krasa Uroša Grilca z ilustracijami Zvonka Čoha je ekološko ozaveščena pripoved o tem, kako so nagajivi škratje zagodli prebivalcem Štanjela, v katerem je vse postavljeno na glavo. Na Škratjem Krasu so skrili kraške pečate in vsenaokrog natrosili škratje uroke. Kraški svet zdaj ni več trden kot kamen, vztrajen kot burja in pisan kot ruj. Kras potrebuje pomoč! In tukaj se poda domišljija na čisto pravo pot iz kamna in prsti. 

 

18:00 Večer narečnega kamišibaja

Izvajalec: JSKD in gledališče Zapik

Svoje narečne kamišibaj zgodbe bodo predstavili kamišibajkarji iz različnih slovenskih pokrajin.

 

19:00-20:00 ocenjevanje najlepših venčkov

Izvajalec: Kulturno in etnološko društvo Venček iz Štanjela

 

Od 20.00 dalje – tradicionalni obred - raznos venčkov po Štanjelu, odstranitev starih in obešanje novih

Izvajalec: Kulturno in etnološko društvo Venček iz Štanjela

natisni