temperatura 19°C
smer vetra V
hitrost 0.5m/s

Objave

Podpis sporazuma o vzpostavitvi geoparka na območju Matičnega Krasa


Datum: 02.10.2015

 

Na 3. seji koordinacije županov kraških občin, ki se je v četrtek, 1. oktobra odvijala na Občini Komen, so župani občin Miren-Kostanjevica (nadomeščal ga je podžupan), Komen in Sežana ter županji občin Divača in Hrpelje-Kozina podpisali Sporazum o vzpostavitvi geoparka na območju Matičnega Krasa. 

S skupnim ciljem, ki stremi k trajnostnemu razvoju Krasa na regionalni ravni, se tako vzpostavlja Geopark Kras, katerega glavni namen je zagotavljanje koordinacije sistema celovitega in usklajenega upravljanja, ohranjanja identitete, vzdrževanja dediščine ter promocije in trženja kraškega prostora.  

Interes za vzpostavitev geoparka se izkazuje tudi na delu Matičnega Krasa, ki se nahaja v Italiji, zato je sporazum tudi podlaga, da nosilec (trenutno je to Občina Sežana) sklene Sporazum o vzpostavitvi čezmejnega geoparka z italijansko stranjo. Čezmejni geopark bo tako predstavljal funkcionalno in geografsko zaokroženo območje na celotni planoti Kras – Matičnem Krasu med Tržaškim zalivom, Vipavsko dolino, Soško oz. Goriško ravnino in ponorom Reke.

Cilj projekta je izvedba aktivnosti za vzpostavitev oz. delovanje geoparka do izpolnjevanja kriterijev za vpis v Evropsko oz. Svetovno mrežo geoparkov, ki pod okriljem UNESCO predstavlja za Kras dodano vrednost ter dodatno promocijo  območja.

 

  

geopark

natisni