temperatura °C
smer vetra
hitrost m/s

Sporočila za javnost

Zatiranje pušpanove vešče (Cydalima perspectalis) v Ferrarijevem vrtu


Datum: 19.08.2015

V letošnjem letu opažamo pojav pušpanove vešče tudi v Ferrarijevem vrtu. Prevladujoči del žive meje v Ferrarijevem vrtu predstavlja ravno pušpan (Buxus sempervirens) Pušpanova živa meja v celoti zaokroža Fabianijevo krožno pot, prisotna je na spodnjem robu vrta (pod bazenom), obroblja tudi posamezne terase.Na severovzhodnem , bolj strmem delu Ferrarijevega vrta, so prisotni večji pušpani, Nekateri izmed teh so že prerasli v drevesa. Ti zvirajo še iz časov, ko so vrt začeli zasajevati oziroma še iz časa življenja Maksa Fabianija. Zaradi vsega naštetega imajo te rastline še poseben pomen.

 Žal smo letos pozno pomladi na posameznih rastlinah opazili napad pušpanove vešče (Cydalima perspectalis).

Nekaj o pušpanovi vešči:

Stroka ocenjuje, da smo jo v Slovenijo prinesli s sadikami v letu 2010. Od takrat se vztrajno širi. Samice ležejo jajčeca in jih prilepijo na spodnjo stran listov rastline gostiteljice. Na ta način jih zelo učinkovito skrijejo. Iz njih se izležejo požrešne gosenice, ki povprečen pušpan uničijo v 5 do 7 dneh. Gosenice so v začetku bolj blede rumeno-zelene barve, kasneje dobijo varovalno zeleno (skoraj fluorescentno) barvo z vzdolžnimi belimi in črnimi progami, črnimi pikami na hrbtni strani, ter črno glavo. Zaradi barvne zlitosti z rastlino, jih sprva le stežka opazimo. Zrastejo do 4cm v dolžino, potem se zabubijo. Bube so dolge do 4cm, ovite so v kokon, ki je vpet med vejice pušpana. Kokoni se običajno nahajajo v notranjosti grma in jih opazimo šele, ko veje grma razpremo. Metulji, ki se izležejo, imajo bela žametasta krila z neenakomerno rjavo obrobo in razponom kril do 4cm.

Razvojni cikel od jajčeca do vešče traja do 40 dni. Letno ima vešča 3 do 4 generacije, ob ugodnih pogojih tudi več.

Evropska organizacija za varstvo rastlin je pušpanovo veščo uvrstila na EPPO Alert listo (2007-2011), da bi službe za varstvo rastlin in pridelovalce opozorili na novega škodljivca-defoliatorja, ki pušpan lahko pokonča, če vmes ne poseže človek.

Z namenom preprečevanja razvojnega cikla pušpanove vešče  smo dne 27.8.2015 v Ferrarijevem vrtu opravili že drugo tretiranje proti temu trdovratnemu škodljivcu.

Tretiranje smo vsakokrat opravili v skladu s Pravilnikom o pravilni uporabi fitofarmacevtskih sredstev (Uradni list RS, št. 71/2014).                  

Upamo, da smo na ta način le uspeli  zaščititi pušpan vsaj v tem koledarskem letu.  Morebitni ponovni napad gosenic bomo vsekakor budno spremljali tudi v prihajajoči jeseni in zimskem času.

Naslednjo pomlad pa bo potrebno, žal,  temu problemu posvetiti še večjo pozornost.

 

 

 

 

pušpanova vešča
pušpanova vešča
 
pušpanova vešča

 

                                                                                                                                       

                                                                                                                                                      Občinska uprava

natisni