temperatura -2°C
smer vetra JZ
hitrost 0.8m/s

Sporočila za javnost

Povabilo k zbiranju zapisov, zgodb, anekdot, pričevanj o Maksu Fabianiju


Datum: 18.09.2015

V letu 2015 obeležujemo 150-letnico kraškega arhitekta in urbanista Maksa Fabianija. Obletnici je bil in še bo posvečen obsežen sklop prireditev pod skupnim nazivom Fabianijevo leto 2015, z dogajanji na več lokacijah, povezanih z življenjem in delom tega pomembnega Kraševca.

 Fabianiju bo v Štanjelu posvečeno tudi letošnje dogajanje v okviru akcije Dnevi evropske kulturne dediščine (DEKD 2015).

Fabiani je bil rojen in je odraščal v bližnjem Kobdilju, deset let je bil v Štanjelu tudi župan, vsa leta življenja v tujini pa je ostal izredno zavezan tem krajem in se je domov tudi redno vračal. V svojem dolgem življenju se je srečeval s številnimi domačini. Nekateri so, kljub dolgemu obdobju, še vedno med nami in predstavljajo še zadnje žive pričevalce Fabianijeve zgodbe.

Del teh ljudi, ki so Fabianija osebno poznali ali so z njim prišli v stik preko svojih staršev, sorodnikov, je svoje spomine in pričevanja že posredovalo. Za prihodnje preučevanje in spominjanje je bilo zbranih kar nekaj zgodb, anekdot, podatkov.

Vse ostale, ki bi to še želeli storiti, vabimo v Štanjel, v Galerijo Lojzeta Spacala, kjer bomo od 30. septembra do 3. oktobra 2015 med 11. in 17. uro zbirali nova pričevanja. Zbrano gradivo bo tekom tega tedna tudi predstavljeno, v zvočni ali natisnjeni obliki.

Kontaktna oseba je Dušana Švagelj, tel. 05/769 01 97; elektronski naslov: gradstanjel@guest.arnes.si

natisni