temperatura 31°C
smer vetra JZ
hitrost 3.2m/s

Sporočila za javnost

Tudi letos v Štanjelu, ob obletnici rojstva Tarasa Grigoreviča Ševčenka, razobešena ukrajinska zastava


Datum: 24.02.2022

Dne 25. februarja 1814 (oziroma 9. marca 1814) se je rodil največji ukrajinski pesnik, slikar in humanist Taras Grigorovič Ševčenko, ki je umrl 26. februarja 1861 (oziroma 10. marca 1861). Njegovo ustvarjanje pomeni temelj sodobne ukrajinske književnosti. Ševčenko je bil zaradi pisanja pesmi v ukrajinskem jeziku aretiran in obsojen na izgnanstvo in zaporno kazen. Ševčenko je v Ukrajini še danes simbol upora proti tuji nadvladi, njegov pomen pa lahko primerjamo s tistim, ki ga ima France Prešeren za Slovence.

Po svetu je več kot 1500 spomenikov, muzejev, šol, gledališč, ki nosijo ime tega velikega umetnika. Eden od teh spomenikov je tudi doprsni kip, ki je postavljen v Štanjelu na pročelju rojstne hiše pisatelja in duhovnika Jožeta Abrama Trentarja, ki je raziskoval kulturno zgodovino Ukrajine in kot prvi prevedel v slovenščino Ševčenkove najpomembnejše pesnitve. Že od leta 2010 dalje se v začetku pomladi pred rojstno hišo Abrama v Štanjelu zberejo Ukrajinci iz Slovenije in njihovi prijatelji v počastitev obeh ustvarjalcev.

V obeležitev rojstnega dne in dneva smrti Ševčenka ter kot priprava na vsakoletno mednarodno spominsko slovesnost bo v teh dneh na vrhu štanjelskega griča vse obiskovalce tega kraškega bisera pozdravljala ob slovenski tudi ukrajinska zastava. S tem dejanjem želimo v imenu Občine Komen izraziti solidarnost z ukrajinskim narodom in z vsemi prebivalci celotnega kriznega območja na vzhodu Evrope, ki še posebej v teh dneh trpijo zaradi vojnih razmer, ne glede na njihovo nacionalno ali versko pripadnost in ki si želijo svobodo in mir.

 

taras

šavčenko

 

natisni